Kayıp Yakınları 830. Hafta Eylemi: Fethi Yıldırım’ın akıbeti soruldu

Kayıp Yakınları 830. Hafta Eylemi: Fethi Yıldırım’ın akıbeti soruldu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 830. haftasını, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eyleme kayıp yakınları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve hak savunucuları katıldı. Eylemde, gözaltında zorla kaybedilenlerin ve faili meçhul saldırı sonucu katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Her hafta olduğu gibi onlarca çevik kuvvet ve sivil kolluk görevlileri alanda yer aldı. Bu hafta, Viranşehir'de 4 Ocak 1994’te gözaltında zorla kaybedilen Fethi Yıldırım’ın akıbeti soruldu.

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Ömer Saman şunları söyledi: “Güney Afrika’nın barış sürecinin önemli aktörlerinden biri olan Desmond Tutu’nun şöyle bir sözü var, ‘eğer barış istiyorsanız, arkadaşlarınızla değil düşmanlarınızla konuşmalısınız.’ Biz bugün ülkede siyaseten düşmanlaştırılmış aktörlerin bu ülkenin kanayan yarası için bir araya gelmesini anlamlı ve önemli buluyoruz. Barış her ne kadar varılmak istenen bir yol ise sürecin kendisi de bizim için çok değerlidir. Biz İnsan Hakları Derneği ve sivil toplum olarak yıllardır bu ülkede onurlu bir barışın tahsisi için mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz. Bu mücadelede olmazsa olmazlar, onarıcı bir adalet ve hakiki bir barıştır. Biz de siyasetin elini güçlendirmek, toplumun barış hassasiyetini artırmak adına üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmekten asla geri durmayacağız.”

Ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Berfin Elçi, 4 Ocak 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Fethi Yıldırım’ın hikayesini paylaştı. Elçi, “ Urfa ili Viranşehir ilçesinde yaşayan Fethi Yıldırım, dört kardeşten üçüncüsüdür. Viranşehir Lisesi'nden mezun olduktan sonra (78- 79' lu yıllarda) ilçe merkezinde meydana gelen bir cinayetten dolayı tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Cezaevine girer. Yargılamada, Devrimci Doğu Kültür Dernekleri (DDKD) Üyesi olmak ve söz konusu cinayetin faili olmakla suçlanır ve hapis cezası alır. 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldığı gün zorunlu askerlik yapmak üzere Ağrı ili Patnos ilçesine gönderilir. Burada, acemi birliğini bitirdikten sonra Bolu Askeri Jandarma Tugayında askerliğini tamamlar ve Viranşehir’e geri döner. Bir süre sadece çiftçilikle uğraştıktan sonra kurulan Demokrasi Partisi'nin (DEP) yönetim kuruluna girerek aktif olarak çalışmaya başlar.

1993 yılı Ekim ayı başlarında DEP yönetimindeki Mehmet Çakı gözaltına alınır. Çakı, gözaltı sonrası Yıldırım'ların evine giderek gözaltında tutulduğu süre boyunca kendisine Fethi Yıldırım ile ilgili sorular sorulduğunu haber verir. Bu sırada Fethi Yıldırım İstanbul’da bulunmaktadır. Bu söylemler üzerine ağabey Süleyman Yıldırım, kardeşi Fethi Yıldırım’ı arayarak kendisine olanları anlatır. Fethi Yıldırım, ertesi gün ilçeye döner.

Fethi Yıldırım, 4 Ocak 1994 akşamı arkadaşı olan ancak Almanya'da ikamet eden Abdo Mutlu'nun geldiğini, DEP Yönetim Kurulu Üyeleri olan Ali Kuran ile Naci Kapancılar adlı iki arkadaşı ile birlikte Mutlu'nun evine gideceklerini belirtir. Saat 17.30 sularında evden ayrılarak Abdo Mutlu'nun evine gider. Burada, bir süre oturduktan sonra Viranşehir ilçe Emniyet Müdürlüğü' ne bağlı ekipler tarafından eve baskın düzenlenir. Baskın sırasında ev sahibi Abdo Mutlu, Ali Kuran, Naci Kapancılar ve Fethi Yıldırım gözaltına alınır. Aynı akşam saat 23.00 sıralarında serbest bırakılan Ali Kuran, Süleyman Yıldırım'ı telefonla arayarak gözaltına alındıklarını ve Fethi Yıldırım dışında kendilerinin serbest bırakıldığını belirtir.

Abi Süleyman Yıldırım, olayın detayını öğrenmek üzere ertesi gün Ali Kuran ve Naci Kapancılar’ ın yanına gider. Kuran ve Kapancılar gözaltı olayına ilişkin olanları şöyle aktarmaktadır: "Evde otururken İlçe Emniyetinden olan; aralarında Selçuk Uygur, Osman Harman, Alptekin Kartal ve Uğur Avşar adlı polislerin de bulunduğu kalabalık bir grup geldi. Bizleri bir araya toplayıp hangimizin Fethi Yıldırım olduğunu sordular. Fethi'nin hangimiz olduğunu öğrenince, dördümüzün gözlerini bağlayarak götürdüler. Aradan iki saat kadar bir süre geçtikten sonra gözlerimizi açıp önümüze koydukları bir tutanağa imza atmamızı istediler. Bu arada Fethi' nin yanımızda olmadığını fark ettik. İmza attıktan sonra bizleri serbest bıraktılar."

Fethi Yıldırım ailesi, yetkili tüm mercilere başvuruda bulunur ancak hiçbir yanıt alamaz. Bu nedenle 26 Ocak 1994 tarihinde adı geçen polisler hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulur. Yapılan suç duyurusuna 14 Eylül 1994 tarihinde verilen cevapta; 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasasının 15/ 3 maddesi gereği görevsizlik kararı verildiği ve dilekçenin ilçe İdare Kuruluna gönderildiği belirtilir. İlçe İdare Kurulu'nun olaya ilişkin verdiği kararı öğrenmek üzere Yıldırım tarafından 15 Eylül 1994 tarihinde başvuru yapılır ancak başvuru Kurul tarafından kabul edilmediği gibi hiçbir yanıt verilmez. Fethi Yıldırım’dan bir daha haber alınamaz. 

Şimdi de Fethi Yıldırım ve diğer tüm Kayıp ve Faili Meçhul siyasi cinayetlere kurban gidenler için 1 dakikalık oturma eylemine geçiyoruz. “

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ (İHD) DİYARBAKIR ŞUBESİ

KAYIP VE FAİLİ MEÇHUL CİNAYLERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU